accident rutier
Obligatii in caz de accident rutier


Obligatii in caz de accident rutier

      Din vina dumneavoastra sau din vina altuia , se intampla ! A cunoaste ce avem de facut in asemenea situatii poate duce la minimizarea pagubelor si salvarea de vieti omenesti. Le-am grupat in doua sub-categorii: accidente minore si accidente majore.
Accidente minore .

      O zgarietura in parcare, o usa infundata, un 'stop' crapat...? Se intampla din ce in ce mai des in zilele noastre! Ce aveti de facut, aflati in urmatoarele randuri:

Dupa producerea incidentului, daca sunteti in trafic, scoateti masina/ masinile avariate in afara partii carosabile;

Pastrati-va calmul si discutati normal cu ceilalti conducatori implicati in accident, notand informatii despre numele acestora si numarul lor de de telefon, numarul de inmatriculare al vehiculelor implicate, eventual datele martorilor oculari ai evenimentului;

Conform legislatiei, aveti obligatia sa anuntati organele de Politie despre accidentul rutier comis. In cazul unei simple tamponari, persoanele si autovehiculele implicate se vor prezenta la Biroul de Accidente Minore, din raza de competenta. Aici veti completa un formular cu descrierea accidentului si conditiile in care s-a produs acesta. Fiti cat mai explicit in detalii, deoarece fiecare amanunt conteaza! Dupa completarea formularului si depunerea acestuia, asteptati eliberarea actului constatator al avariilor! Fara acesta, repararea avariilor produse in accident este infractiune! Tot in fata ofiterului de politie, solicitati numarul politei de asigurare a partii/partilor vinovate (o copie xerox ar fi si mai buna);

Instiintati societatea de asigurari cat mai repede posibil despre acest eveniment! O copie a actului constatator al Politiei va fi de folos pentru a clarifica discutiile de genul: 'ceilalti pretind ca nu sunt vinovati, etc'!

In cazul unei raniri cat de mici, consultati un medic! Ganditi-va la posibilitatea eliberarii unui certificat medico-legal!


Accidente majore .

      Sunteti implicat sau sunteti martor intr-un accident grav de circulatie? Aveti in vedere urmatoarele:

In mod obligatoriu, si nu doar pentru Inspectia Tehnica Periodica, sa aveti asupra dumneavoastra trusa medicala, triunghi reflectorizant, stingator!

Anuntati imediat Politia, Salvarea si Pompierii, dupa caz, despre producerea accidentului rutier, chiar daca sunteti in calitate de martor al evenimentului, apeland numarul de urgenta '112', valabil in orice retea de telefonie mobila. De asemenea, fiti pregatit sa dati toate detaliile care va vor fi cerute: numarul vehiculelor implicate, starea aparenta a ranitilor, daca autovehiculele sunt incendiate, etc.

Nu uitati ca aveti obligatia, legala si morala, sa ajutati persoanele ranite in urma unui accident. Nu ezitati sa mobilizati alti conducatori auto in a va ajuta in eforturile dumneavoastra!

Montati triunghiurile reflectorizante la o distanta suficient de mare de locul accidentului!

Verificati starea persoanelor accidentate implicate in accident! Nu le miscati decat daca sunteti sigur ca aceste manevre sunt cele indicate in astfel de situatii. Daca starea persoanelor ranite o permite, asigurati transportul la cea mai apropiata unitate medicala!

Nu parasiti zona accidentului si nu abandonati persoanele ranite, pana la sosirea personalului medical calificat! Urmand aceste sfaturi simple veti sti care sunt obligatiile dumneavoastra in caz de accident rutier.Scoala de soferi
Vitezele de circulatie
         

     50 km / h - pentru toate categoriile si subcategoriile de vehicule . Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor , se poate stabili , pentru autoturisme si limite de viteza superioara , dar nu mai mult de 80 km / h . Pe anumite sectoare de drum din localitati tinand seama de imprejurari si de intensitatea circulatiei , se poate stabili si limite de viteza inferioara , dar nu mai putin de 30 km / h .

     Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h in localitati sau 50 km/h in afara localitatilor , in urmatoarele situatii :
Vitezele :
Depasirea se interzice :
Intersectii      Ce este DEPASIREA ?
    Este manevra prin care conducatorul unui vehicul il devanseaza pe un altul , aflat in mers sau imobilizat , daca prin aceasta se trece peste axul longitudinal al drumului sau peste marcajul de separare a sensurilor de circulatie.
          Depasirea se efectueaza de regula , pe partea stanga in sensul de mers .
               Exceptii :
         Vehiculele ai caror conducatori au semnalizat si s-au incadrat corespunzator schimbarii directiei de deplasare spre stanga si a tramvaielor , care se depasesc pe partea dreapta .....

Depasirea :
Cai de atac impotriva procesului-verbal
     Art.118. - (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilorse poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la serviciulpolitiei rutiere in a carui raza de competenta a fost constatata fapta.
    (2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionalecomplementare de la data inregistrarii acesteia pana la data ramaneriidefinitive a hotararii judecatoresti......
Legislatie rutiera


Oprirea interzisa   Circulatia pe autostrada   Obligatii la calea ferata   Puncte de amenda   Depasirea se interzice

Infractiuni si pedepse   Prioritatea de dreapta   Obligatii in caz de accident   Circulatia pe benzi   Examen traseu   Cedeaza trecerea

Raspunderea contraventionala   Indicatoare de interzicere   Viteza in localitati


SUS
 

 

Brazilia Moldova Italia America Rusia Franta Belgia Grecia Germania Ukraina Spania Anglia Suedia
Scoala de soferi Bucuresti
Cafenea
Photoshop
Link
Diverse