Comparatii intre manevre
OPRIREA STATIONAREA INTOARCEREA DEPASIREA MERSUL CU SPATELE REDUCEREA  VITEZEI NU AU PRIORITATE
Art. 174 Art. 175 Art. 164 Art.152 Art.165 Art.158 Art. 129
1.in locurile unde este interzisa depasirea 1.In toate cazurile in care este interzisa oprirea voluntra . 1.In locurile in care este interzisa oprirea voluntara a vehiculelor , cu exceptia intersectiilor 1.In intersectii cu circulatia nedirijata . 1.In toate cazurile in care este interzisa “Intoarcerea interzisa “ 1. La trecerea prinintersectiile cu circulatie nedirijata . 1. Vehiculul care intra pe un drum public venind de pe un drum lateral, de categorie inferioara .
2.In zona de actiune a indicatorului “Oprire interzisa“ si a marcajului cu semnificatia de interzicere a opririi. 2.In zona de actiune a indicatorului cu semnificatia "Stationarea interzisa" si a marcajului cu semnific. de interzicere a stationarii . 2.In locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia “Intoarcerea interzisa “ 2.In zona de actiune a indicatorului "Depasirea interzisa". 2. Pe o distanta mai mare de 50 m . 2. La trecerea pe langa animale . 2. Vehiculul care intra intr-o intersectie venind de pe un drum public pe care nu este instalat vreun indicator de prioritate, fata de vehiculele care circula dinspre dreapta .
3.Pe trecerile pentru pietoni ori la mai putin de 25 m inainte si inainte de acestea.   3.Pe marcajul pietonal 3.Pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare si marcaje 3.La iesirea de pe proprietati alaturate drumurilor publice. 3. La trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare sau marcaje . 3. Vehiculul care circula pe un drum public pe care este instalat unul din indicatoarele cu semnificatia "Cedeaza trecerea" sau "Oprire" .
4.Pe trecerile la nivel cu cale ferata curenta si la o distanta mai mica de 50 m inainte si dupa acestea   4. Pe treceri la nivel cu calea ferata curenta si la mai putin de 50 m de acestea; 4.Pe trecerile la nivel cu calea ferata curenta si la mai putin de 50 m inainte de acestea 3. A. In locurile in care mersul inapoi este permis, dar vizibilitatea in spate este impiedicata, vehiculul poate fi manevrat inapoi numai atunci cand conducatorul acestuia este dirijat de cel putin o persoana aflata in afara vehiculului. 4. La trecerile la nivel cu calea ferata. 4. Vehiculul care intalneste indicatorul "Prioritate pentru circulatia din sens invers" .
5. In curbe si in alte locuri cu vizibilitate redusa sub 50 m 3. Pe partea carosabila a drumurilor nationale. In cazul in care nu este posibila scoaterea vehiculelor in afara partii carosabile, acestea vor stationa cat mai aproape de marginea drumului . 5. In curbe si alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m. 5. In curbe si in orice alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m 3. B. Persoana care dirijeaza manevrarea cu spatele a unui vehicul este obligata sa se asigure ca manevra se efectueaza fara a pune in pericol siguranta participantilor la trafic. 5. In curbe periculoase sau lipsite de vizibilitate . 5. Vehiculul care intra intr-o intersectie cu circulatie in sens giratoriu fata de cel care circula in interiorul acesteia .
6. Pe poduri, pe si sub pasaje denivelate, precum si pe viaducte 4. In pante si in rampe . 6. In apropierea varfurilor de rampa sau la mai putin de 50 m de o parte si de alta a acesteia. 6. In apropierea varfurilor de rampa, cand vizibilitatea este redusa sub 50 m; 3. C. Mersul inapoi cu autovehiculul trebuie semnalizat cu lumina sau luminile speciale din dotare. Se recomanda dotarea autovehiculelor si cu dispozitive sonore pentru semnalizarea acestei manevre. 6. Pe poduri, sub poduri sau in tuneluri . 6. Vehiculul care coboara o panta fata de vehiculul care urca .
7.In intersectii, inclusiv cele cu circulatie in sens giratoriu, precum si in zona de preselectie unde sunt aplicate marcaje continue, iar in lipsa acestora, la o distanta mai mica de 25 m de coltul intersectiei; 5. In locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia "Stationare alternanta", in alta zi sau perioada decat cea permisa, sau indicatorul cu semnificatia "Zona de stationare cu durata limitata" peste durata stabilita . 7. Pe poduri, sub poduri, in tuneluri, pe viaducte si pasaje denivelate. 7. Pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri si in tuneluri. Prin exceptie, pot fi depasite in aceste locuri vehiculele cu tractiune animala, motocicletele fara atas, mopedele si bicicletele, daca vizibilitatea asupra drumului este asigurata pe o distanta mai mare de 20 m, iar latimea drumului este de cel putin 7 m;   7. In perimetrul pietelor aglomerate . 7. Vehiculul care se pune in miscare sau care iese din garaj, curte, gang fata de vehiculul care circula pe drumul public, indiferent de directia de deplasare. Se excepteaza autovehiculul din serviciile de transport public de persoane care se pune in miscare din statiile prevazute cu alveole .
8.In statiile mijloacelor de transport public de persoane, precum si la mai putin de 25 m inainte si dupa acestea 6. Pn dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice . 8. In locurile unde soliditatea drumului nu permite; 8. In dreptul statiei pentru tramvai, atunci cand acesta este oprit, iar statia nu este prevazuta cu refugiu pentru pietoni   8. Atunci cand circula din directie opusa tramvaielor, troleibuzelor sau autobuzelor oprite in statii, pe drumurile cu o singura banda pe sens . 8. Vehiculul care executa virajul spre stanga fata de cel care circula din sens opus, inclusiv atunci cand circulatia in intersectie este dirijata prin semnale luminoase .
9.In dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabila, daca prin aceasta se stanjeneste circulatia a doua vehicule venind din sensuri opuse, precum si in dreptul marcajului continuu, in cazul in care conducatorii celorlalte vehicule care circula in acelasi sens ar fi obligati, din aceasta cauza, sa treaca peste acest marcaj 7.Pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6 m . 9. Pe drumurile cu sens unic. 9. Cand pentru efectuarea manevrei se incalca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circula, chiar si partial, pe sensul opus, ori se incalca marcajul care delimiteaza spatiul de interzicere   9. La depasirea troleibuzelor si autobuzelor oprite in statii, precum si a tramvaielor aflate in statii prevazute cu refugiu . 9. Tramvaiul care efectueaza virajul spre stanga fata de vehiculele care circula din sens opus, daca semnalizarea rutiera din acea zona nu stabileste o alta regula .
10. In locul in care se impiedica vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos     10. Cand din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducatorul acestuia este obligat sa efectueze manevre de evitare a coliziunii   10. Pe timp de ceata, ploaie torentiala sau ninsoare abundenta cand vizibilitatea este sub 100 m . 10. Vehiculul care efectueaza un viraj spre stanga sau spre dreapta si se intersecteaza cu un biciclist care circula pe o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare .
11. Pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificatiile "Drum ingustat", "Prioritate pentru circulatia din sens invers" sau "Prioritate fata de circulatia din sens invers"     11. Pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule in asteptare, daca prin aceasta se intra pe sensul opus de circulatie   11. Pe drumuri cu denivelari, semnalizate ca atare, precum si pe cele acoperite cu polei, zapada, mazga sau piatra cubica umeda  
12. Pe pistele obligatorii pentru pietoni si/sau biciclisti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare     12. Se interzice depasirea coloanei oficiale   12. In zona de actiune a indicatoarelor de avertizare "Copii" sau "Animale" .  
13. Pe platforma caii ferate industriale sau de tramvai ori la mai putin de 50 m de acestea, daca circulatia vehiculelor pe sine ar putea fi stanjenita sau impiedicata         13. Atunci cand autovehiculul care circula inaintea sa semnalizeaza intentia de a schimba banda de circulatie sau directia de deplasare .  
14. Pe partea carosabila a autostrazilor, a drumurilor expres si a celor nationale europene (E)         14. La trecerea pe langa grupuri si coloane, indiferent daca acestea se afla in mers sau stationeaza .  
15. Pe trotuar, daca nu se asigura spatiu de cel putin 1 m pentru circulatia pietonilor            

SUS