AutoStonny
Vitezele de circulatie

Vitezele de circulatie

 

     50 km / h - pentru toate categoriile si subcategoriile de vehicule . Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor , se poate stabili , pentru autoturisme si limite de viteza superioara , dar nu mai mult de 80 km / h . Pe anumite sectoare de drum din localitati tinand seama de imprejurari si de intensitatea circulatiei , se poate stabili si limite de viteza inferioara , dar nu mai putin de 30 km / h .

 

      VITEZELE MAXIME ADMISE IN AFARA LOCALITATILOR

 

     a)  130 km/h pe autostrazi , 100km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri , pentru autovehiculele din categoria A si B

     b)  110 km/h pe autostrazi,90 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri , pentru autovehiculele din categoriile C , CE , D si DE si subcategoriile D1 si D1E .

    c)  90 km/h pe autostrazi,80 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri , pentru autovehiculele din subcategoriile A1 , B1 , C1 si C1E .

  d)  45km/h ,pentru tractoare si ciclomotoare.

 

        Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h in localitati sau 50 km/h in afara localitatilor , in urmatoarele situatii :

 

a)   la trecerea prin intersectiile cu circulatie nedirijata

b)   in curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau in care vizibilitatea este mai mica de 50 m .

c)   la trecerea pe langa grupuri organizate , coloane militare sau cortegii , indiferent daca acestea se afla in mers sau stationeaza pe partea carosabila a drumurilor cu o singura banda de circulatie pe sens.

d)  la trecerea pe langa animale care sunt conduse pe partea carosabila sau pe acostament.

e)  cand partea carosabila este acoperita cu polei , gheata , zapada batatorita , mazga sau piatra cubica umeda.

f)  pe drumuri cu denivelari , semnalizate ca atare.

g)   in zona de actiune a indicatorului de avertizare “Copiii” in intervalul orar 7.00-22.00 , precum si a indicatorului “Accident”

h)   la trecerile pentru pietoni nesemaforizate , semnalizate prin indicatoare si marcaje , cand drumul public are cel mult o banda pe sens , iar pietonii aflati pe trotuar , in imediata apropiere a partii carosabile , intentioneaza sa se angajeze in traversare.

i)   la schimbarea directiei de mers prin viraje.

j)   cand vizibilitatea este sub 100 m in conditii de ceata , ploi torentiale , ninsori abundente.

        Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mica decat viteza admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator . Viteza maxima admisa pentru autovehiculele cu mase si/sau gabarite depasite ori care transporta produse periculoase este de 40 km/h in localitati , iar in afara localitatilor de 70 km/h . Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele ai caror conducatori au mai putin de un an practica de conducere sau pentru persoanele care efectueaza pregatirea practica in vederea obtinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse .


Legislatie rutiera

Obligatii in caz de accident rutier
     Din vina dumneavoastra sau din vina altuia , se intampla! A cunoaste ce avem de facut in asemenea situatii poate duce la minimizarea pagubelor si salvarea de vieti omenesti. Le-am grupat in doua sub-categorii: accidente minore si accidente majore. Accidente minore.
     O zgarietura in parcare, o usa infundata, un 'stop' crapat...? Se intampla din ce in ce mai des in zilele noastre! Ce aveti de facut, aflati in urmatoarele randuri.....
Vezi pagina
Depasirea se interzice :
Depasirea se interzice      Ce este DEPASIREA ?
    Este manevra prin care conducatorul unui vehicul il devanseaza pe un altul , aflat in mers sau imobilizat , daca prin aceasta se trece peste axul longitudinal al drumului sau peste marcajul de separare a sensurilor de circulatie.
          Depasirea se efectueaza de regula , pe partea stanga in sensul de mers .
               Exceptii :
         Vehiculele ai caror conducatori au semnalizat si s-au incadrat corespunzator schimbarii directiei de deplasare spre stanga si a tramvaielor , care se depasesc pe partea dreapta .....

Depasirea
Cai de atac impotriva procesului-verbal
     Art.118. - (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilorse poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la serviciulpolitiei rutiere in a carui raza de competenta a fost constatata fapta.
    (2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionalecomplementare de la data inregistrarii acesteia pana la data ramaneriidefinitive a hotararii judecatoresti......
Vezi pagina


Oprirea interzisa   Circulatia pe autostrada   Obligatii la calea ferata   Puncte de amenda   Depasirea se interzice

Infractiuni si pedepse   Prioritatea de dreapta   Obligatii in caz de accident   Circulatia pe benzi   Examen traseu   Cedeaza trecerea

Raspunderea contraventionala   Indicatoare de interzicere   Viteza in localitati


SUS
 

 

Brazilia Moldova Italia America Rusia Franta Belgia Grecia Germania Ukraina Spania Anglia Suedia
Scoala de soferi Bucuresti
Cafenea
Photoshop
Link
    Bancnote Cuba
Diverse