Conducerea ecologica
Normele de poluare europene EURO 2,3,4,5,6
        Conducerea ecologica

    Conducerea ecologica presupune un consum redus de combustibil .
    In urma arderii combustibilului in cilindrii motorului rezulta gazul de esapament compus din monoxid de carbon, benzina sau motorina nearsa, funingine, iar la benzina cu plumb raman si resturi de plumb.

    Normele de poluare europene( EURO 2, 3, 4, 5) au impus treptat constructorilor de motoare sa scada cantitatea de CO si de combustibil nears din gazele de esapament.
    Pentru combustibilul nears este prevazut un catalizator, pe teava de esapament la iesirea din galeria de evacuare a gazelor, care arde la temperaturi mari combustibilul nears. Pe galeria de evacuare este prevazut un senzor, sonda lambda, care masoara cantitatea de oxigen din gazele de esapament si da comanda calculatorului de bord sa dozeze combustibilul la injectoare.
    Prin masuri comportamentale, de control si verificare periodica a autovehiculului trebuie sa reducem atat consumul de carburant cat si a consumabilelor : anvelope, bucse, amortizoare, filtre, piese pentru reparatiile la motor,etc. Pe langa cele enumerate mai sus, sa nu uitam ca si politetea si buna crestere pot fi incluse in normele conduitei ecologice.
    Conducerea ecologica poate duce la o scadere substantiala a gradului de poluare si implicit la reducerea distrugerii stratului de ozon.

    Optimizarea utilizarii autovehiculului duce la reducerea consumului de carburant. In acest sens se va avea in vedere urmatoarele :

   -   inlocuirea pe cat posibil a parcului auto invechit cu autovehicule care au motoare uzate non-euro, cu altul nou cu motoare de ultima generatie, care polueaza foarte putin datorita motoarelor eco sau chiar a autovehiculelor hibride cu motoare electrice.
   -   mentinerea motorului in stare optima de functionare.
   -   pe caroserie nu se vor monta proiectoare suplimentare, eleroane si tot felul de ornamente care cresc rezistenta la inaintare.
   -   stabilirea unui traseu de deplasare din timp, pentru a evita drumurile inutile;
   -   verificarea periodica a presiunii aerului in anvelope ( inainte de plecarea in cursa ) si schimbarea pneurilor intre ele la 10000 km.
   -   eliminarea greutatilor inutile din autovehicul.
   -   sa nu se circule cu portbagajul montat pe masina in situatiile in care acesta nu este necesar.
   -   autovehiculul trebuie pus in miscare imediat dupa pornirea motorului. Incalzirea motorului se va realiza in mers. Orice accelerare puternica a motorului cand este rece duce la uzura acestuia si la eliminarea unui procent foarte mare de gaze nearse ( noxe ).
   -   nu se va supratura motorul la plecarea de pe loc .
   -   la schimbarea vitezelor se va folosi o turatie optima stiut fiind faptul ca motorul elimina mai multe noxe si atunci cand este supraturat, dar si atunci cand este subturat. O turatie acceptabila pentru schimbarea vitezei intr-o treapta superioara este de 1800 - 2000 de rot/min  la motoarele Diesel si 2000 -2200 rot/min  la motoarele pe benzina.
   -   nu se va circula mult timp in trepte inferioare de viteza daca acest lucru nu se impune. Trebuie ca deplasarea sa se faca cu viteza constanta, evitandu-se accelerarile bruste sau franarile bruste. Anticipand din timp situatiile periculoase , viteza se va reduce treptat. O persoana care franeaza in permanenta puternic, este o persoana care nu stie sa conduca, nu stie sa aproximeze distantele, de obicei agresiva la volan si care in permanenta cheltuieste mult pentru intretinerea autovehiculului (carburant, placute si discuri de frana, anvelope, etc...).
   -   nu se va circula cu viteze foarte mari - peste 110 km/h consumul creste foarte mult datorita frecarii cu aerul(rezistenta aerodinamica).
   -   nu se va folosi in exces aerul conditionat. Instalatia se va regla pentru producerea unei temperaturi pe  timp de vara cu maximum 7 - 10 grade mai mica decat cea din exterior. Acest lucru este important atat pentru a reduce consumul de carburant cat si pentru sanatate. O diferenta de temperatura mai mare de 10 grade celsius, poate duce la imbolnavire, sau la probleme cardiace. De asemenea in timpul in care folosim aerul conditionat, trebuie sa inchidem toate geamurile autoturismului si sa cuplam butonul sau maneta de recirculare a aerului in habitaclu. Astfel se ajunge mai rapid la o temperatura optima, permitand oprirea pe perioade mai lungi a compresorului de aer conditionat.
   -   se vor evita aglomeratiile din trafic.
   -   in cazul in care traficul s-a blocat, daca exista posibilitatea, se va folosi o ruta alternativa.
   -   in cazul stationarii voluntare sau impusa de trafic (trecere la nivel cu cale ferata, semafoare pentru lucrari pe partea carosabila,etc...) se va opri motorul.
Inapoi
Factorii conduitei preventive sunt ...
        Vigilenta
    Este caracterizata de capacitatea conducatorului auto de a fi in permanenta atent la tot ceea ce se petrece in jurul sau.
        Prevederea
    Este reprezentata de capacitatea conducatorului auto de a anticipa situatile din trafic cat mai din timp si de a gasii solutii, astfel ca in desfasurarea traficului sa nu se produca ....
Vezi pagina :
Concentratia de alcool in sange
        Calculeaza continutului de alcool din sange

    - Cate Kg ai ?     - Cat timp a trecut de cand ai inceput sa bei ?     - Ce ai baut ?     - Calculeaza .        Din calcule pe care numai chimistii le pricep, relatia intre alcoolemia in sange "AS" si alcoolemia in respiratie "AR" este AS (miimi) = 2.1 AR mg/l Fiolele sau aparatele alcool test au indicat vizibil unitatile de masura si in unele cazuri se pot comuta din procente sau miimi in mg/l dupa necesitati sau legislatia fiecarei tari. In Romania, noua lege a circulatiei Rutiere a coborat limita de la 1 la mie la 0,8 la mie dincolo de care apare raspunderea penala.
Vezi pagina :
Plecarea din rampa
Plecarea din rampa se poate efectua in doua moduri :

     Plecarea in rampa cu frana de mana.

          O modalitate mai usoara pentru a porni in rampa este aceea ca in momentul opririi sa actionam frana de ajutor (frana de mana). Dupa cuplarea franei de ajutor introducem schimbatorul de viteze in treapta 1 acceleram usor si ridicam fin piciorul stang de pe ambreiaj pana la punctul de cuplare (locul in care simtim ca discul de ambreiaj incepe sa frece placa de presiune). In momentul in care simtim un usor tremur la autovehicul se poate decupla frana de mana deoarece autovehiculul nu mai poate sa mearga in spate, acceleram usor si continuam sa ridicam foarte fin ....

Vezi pagina :
Unghiul mort
                Unul din factorii importanti pentru prevenirea accidentelor in cazul schimbarii benzilor de circulatie, il reprezinta cunoasterea notiunii de unghi mort. Asigurarea in oglinzile retrovizoare fara o asigurare in unghiul mort este incompleta.
        Majoritatea accidentelor care se produc la schimbarea benzii de circulatie sunt cauzatae de necunoasterea sau ignorarea asigurarii in unghiul mort.


Vezi pagina :
Frana de motor   ABS   ESP   SIPS  ...
        Inainte de a incepe sa discutam despre traficul pe timp de iarna doresc sa va explic cum se poate frana cat mai eficient cand avem zapada sau gheata sub roti.
               Ex:     Daca suntem in treapta a-3-a la o viteza de 50-55 km/h :
        Ridicam piciorul de pe acceleratie si il pozitionam pe pedala de frana, apasand cu finete pe aceasta fara a calca ambreiajul.
        Cand ajungem la o viteza de 35-40 km/h ridicam piciorul de pe frana, calcam ambreiajul,introducem schimbatorul de viteza in treapta a-2-a, ridicam piciorul de pe ambreiaj, dupa care putem sa calcam usor pe pedala de frana.....
Vezi pagina :


Oprirea interzisa   Circulatia pe autostrada   Obligatii la calea ferata   Puncte de amenda   Depasirea se interzice

Infractiuni si pedepse   Prioritatea de dreapta   Obligatii in caz de accident   Circulatia pe benzi   Examen traseu   Cedeaza trecerea

Raspunderea contraventionala   Indicatoare de interzicere   Viteza in localitati


SUS
 

 

Brazilia Moldova Italia America Rusia Franta Belgia Grecia Germania Ukraina Spania Anglia Suedia
Scoala de soferi Bucuresti
Cafenea
Photoshop
Link
Diverse