Conducerea preventiva
Conducerea preventiva

          In urma cresterii semnificative a numarului de autovehicule care circula pe drumurile publice, cunoasterea perfecta a legislatiei rutiere si practicarea conducerii autovehiculului conform literii legii, nu mai este suficienta pentru a stopa numarul mare de accidente rutiere. Din aceasta cauza fiecare individ care participa la traficul rutier, are obligatia de a fi constient ca este dator sa adopte o conduita care il protejeaza si care il ajuta sa previna accidentarea celorlalti participanti la trafic.
  -  Conduita preventiva reprezinta comportamentul individului care duce la sporirea sigurantei circulatiei, la salvarea de vieti omenesti, la prevenirea evenimentelor rutiere si la atenuarea consecintelor acestor evenimente rutiere in care pot fi implicate toate categoriile de participanti la trafic.
                                                                                         
      Simulator de conducere in trafic , cu situatii reale.  -  Conducerea preventiva este accesibila tuturor participantilor la trafic indiferent de varsta, atat prin insusirea normelor ei, cat si prin perfectionarea cunostintelor practice in vederea prevenirii si evitarii accidentelor. Insusirea si aplicarea corecta a normelor de conduita preventiva depind in egala masura atat de nivelul de pregatire teoretica si practica, de vechime in conducere, cat si de nivelul de inteligenta al fiecarui individ in parte.

  -  Ca elemente de baza ale conduitei preventive putem enumera: vigilenta, prevederea, indemanarea, judecata si cunostintele practice, la care se poate alatura si prudenta de care trebuie sa dam dovada in toate situatile care ne apar in trafic. De aceea este bine sa nu considerati nici o data ca sunteti prea buni sau ca v-ati intalnit cu toate situatile din trafic, din contra incercati sa va autoperfectionati continnu, deoarece permanent mai este ceva de invatat.
Inainte de a apasa pe acceleratie folositi capul pentru a judeca si a lua masuri de prevenire asupra situatilor din trafic.
 In incheiere va urez ” Drum bun ” si fara evenimente rutiere pe care sa nu le puteti evita cu bine !!!


      Factorii conduitei preventive :

   1    Vigilenta

   Reprezinta capacitatea conducatorului auto de a fi atent in permanenta la ceea ce se intampla in jurul sau in timpul conducerii si de a fi pregatit sa actioneze prompt pentru evitarea oricarui accident.

Vigilenta solicita toate simturile unui conducator auto:

   -    Vazul     Conducatorul auto urmareste drumul, semnalizarea rutiera, comportamentul celorlalti participanti la trafic.

   -    Auzul     Receptioneaza informatii despre aparitia unei defectiuni sau functionarea necorespunzatoare a unor mecanisme sau angrenaje ale autovehiculului ( batai, ciocanituri, detonatii , etc )

   -    Mirosul     Receptioneaza nereguli privind functionarea necorespunzatoare a diferitelor sisteme sau mecanisme ( frecarea franei, scurtcircuit , etc )

   -    Simtul tactil     Ajuta la actionarea dozata a pedalelor, receptionarea vibratiilor, receptionarea comportamentului dinamic al autovehiculului.

   Toate aceste informatii vor fi prelucrate de sistemul nervos si transformate intr-un comportament armonios ce are drept scop conducerea corecta si evitarea accidentelor de circulatie.

Diminuarea vigilentei este determinata de:
  -   vorbitul la telefonul mobil.
  -   consumul de alimente in timpul condusului.
  -   manuirea CDplayer-ului sau a radioului.
  -   aprinderea tigarii.
  -   intoarcerea capului catre pasagerii din autovehicul.
  -   balansarea diferitelor obiecte plasate in campul vizual - papusi, brelocuri, perdelute etc.
  -   discutii, gesturi ale pasagerilor din autovehicul.

   2    Prevederea
Reprezinta capacitatea conducatorului auto de a anticipa situatiile din trafic si modul de desfasurare a acestora, pentru a evalua daca ele pot deveni periculoase; aceasta capacitate presupune inclusiv prevederea greselilor celorlalti participanti la trafic si recunoasterea particularitatilor acestora.

   3    Judecata
Este capacitatea conducatorului auto de a fi capabil sa aleaga varianta optima de iesire dintr-o situatie periculoasa aparuta pe neasteptate Ón trafic. Acest proces se petrece Óntr-un timp foarte scurt , conducatorul auto trebuind sa judece prompt, rapid, selectiv si corect situatia aparuta si sa actioneze Ón consecinta.

   4    Indemanarea
Reprezinta capacitatea conducatorului auto de a efectua corect toate manevrele impuse de traficul rutier: depasiri, viraje, opriri, parcari etc. Aceste deprinderi se vor forma dupa multe exercitii dar, o data formate, ca si acte reflexe, ele vor putea constitui premise pentru o conducere Ón siguranta.
Inapoi
Unghiul mort
                Unul din factorii importanti pentru prevenirea accidentelor in cazul schimbarii benzilor de circulatie, il reprezinta cunoasterea notiunii de unghi mort. Asigurarea in oglinzile retrovizoare fara o asigurare in unghiul mort este incompleta.
        Majoritatea accidentelor care se produc la schimbarea benzii de circulatie sunt cauzatae de necunoasterea sau ignorarea asigurarii in unghiul mort.


Vezi pagina :
Frana de motor   ABS   ESP ...
        Inainte de a incepe sa discutam despre traficul pe timp de iarna doresc sa va explic cum se poate frana cat mai eficient cand avem zapada sau gheata sub roti.
               Ex:     Daca suntem in treapta a-3-a la o viteza de 50-55 km/h :
        Ridicam piciorul de pe acceleratie si il pozitionam pe pedala de frana, apasand cu finete pe aceasta fara a calca ambreiajul.
        Cand ajungem la o viteza de 35-40 km/h ridicam piciorul de pe frana, calcam ambreiajul,introducem schimbatorul de viteza in treapta a-2-a, ridicam piciorul de pe ambreiaj, dupa care putem sa calcam usor pe pedala de frana.
Vezi pagina :

Jocuri parcare Parcarea laterala Labrador Portofoliu AcvariiOprirea interzisa   Circulatia pe autostrada   Obligatii la calea ferata   Puncte de amenda   Depasirea se interzice

Infractiuni si pedepse   Prioritatea de dreapta   Obligatii in caz de accident   Circulatia pe benzi   Examen traseu   Cedeaza trecerea

Raspunderea contraventionala   Indicatoare de interzicere   Viteza in localitati


SUS
 

 

Brazilia Moldova Italia America Rusia Franta Belgia Grecia Germania Ukraina Spania Anglia Suedia
Scoala de soferi Bucuresti
Cafenea
Photoshop
Link
Diverse