Conduita Preventiva

AutoStonny


Conduita Preventiva

    In urma cresterii semnificative a numarului de autovehicule care circula pe drumurile publice, cunoasterea perfecta a legislatiei rutiere si practicarea conducerii autovehiculului conform literii legii, nu mai este suficienta pentru a stopa numarul mare de accidente rutiere. Din aceasta cauza fiecare individ care participa la traficul rutier, are obligatia de a fi constient ca este dator sa adopte o conduita care il protejeaza si care il ajuta sa previna accidentarea celorlalti participanti la trafic.
-   Conduita preventiva reprezinta comportamentul individului care duce la sporirea sigurantei circulatiei, la salvarea de vieti omenesti, la prevenirea evenimentelor rutiere si la atenuarea consecintelor acestor evenimente rutiere in care pot fi implicate toate categoriile de participanti la trafic.
-   Conducerea preventiva este accesibila tuturor participantilor la trafic indiferent de varsta, atat prin insusirea normelor ei, cat si prin perfectionarea cunostintelor practice in vederea prevenirii si evitarii accidentelor. Insusirea si aplicarea corecta a normelor de conduita preventiva depind in egala masura atat de nivelul de pregatire teoretica si practica, de vechime in conducere, cat si de nivelul de inteligenta al fiecarui individ in parte.
-   Ca elemente de baza ale conduitei preventive putem enumera: vigilenta, prevederea, indemanarea, judecata si cunostintele practice, la care se poate alatura si prudenta de care trebuie sa dam dovada in toate situatile care ne apar in trafic. De aceea este bine sa nu considerati nici o data ca sunteti prea buni sau ca v-ati intalnit cu toate situatile din trafic, din contra incercati sa va autoperfectionati continnu, deoarece permanent mai este ceva de invatat.
-   Inainte de a apasa pe acceleratie folositi capul pentru a judeca si a lua masuri de prevenire asupra situatilor din trafic.


-   In incheiere va urez ” Drum bun ” si fara evenimente rutiere !!!Factorii conduitei preventive :

1.  Vigilenta

      Reprezinta capacitatea conducatorului auto de a fi atent in permanenta la ceea ce se intampla in jurul sau in timpul conducerii si de a fi pregatit sa actioneze prompt pentru evitarea oricarui accident.

Vigilenta solicita toate simturile unui conducator auto:

- Vazul      Conducatorul auto urmareste drumul, semnalizarea rutiera, comportamentul celorlalti participanti la trafic.

- Auzul      Receptioneaza informatii despre aparitia unei defectiuni sau functionarea necorespunzatoare a unor mecanisme sau angrenaje ale autovehiculului ( batai, ciocanituri, detonatii , etc )

- Mirosul      Receptioneaza nereguli privind functionarea necorespunzatoare a diferitelor sisteme sau mecanisme ( frecarea franei, scurtcircuit, etc )

- Simtul tactil      Ajuta la actionarea dozata a pedalelor, receptionarea vibratiilor, receptionarea comportamentului dinamic al autovehiculului.


        Toate aceste informatii vor fi prelucrate de sistemul nervos si transformate intr-un comportament armonios ce are drept scop conducerea corecta si evitarea accidentelor de circulatie.      Diminuarea vigilentei este determinata de:

-   vorbitul la telefonul mobil.
-   consumul de alimente in timpul condusului.
-   manuirea CDplayer-ului sau a radioului.
-   aprinderea tigarii.
-   intoarcerea capului catre pasagerii din autovehicul.
-   balansarea diferitelor obiecte plasate in campul vizual - papusi, brelocuri, perdelute etc.
-   discutii, gesturi ale pasagerilor din autovehicul.2.  Prevederea

      Reprezinta capacitatea conducatorului auto de a anticipa situatiile din trafic si modul de desfasurare a acestora, pentru a evalua daca ele pot deveni periculoase; aceasta capacitate presupune inclusiv prevederea greselilor celorlalti participanti la trafic si recunoasterea particularitatilor acestora.3.  Judecata

      Reprezinta capacitatea conducatorului auto de a fi capabil sa aleaga varianta optima de iesire dintr-o situatie periculoasa aparuta pe neasteptate în trafic. Acest proces se petrece într-un timp foarte scurt , conducatorul auto trebuind sa judece prompt, rapid, selectiv si corect situatia aparuta si sa actioneze în consecinta.4.   Indemanarea

      Reprezinta capacitatea conducatorului auto de a efectua corect toate manevrele impuse de traficul rutier: depasiri, viraje, opriri, parcari etc. Aceste deprinderi se vor forma dupa multe exercitii dar, o data formate, ca si acte reflexe, ele vor putea constitui premise pentru o conducere în siguranta.     Unghiul mort