Regula celor 15 secunde, in conduita preventiva

AutoStonny


Regula celor 15 secunde

   Aceste tehnici se bazeaza pe:

  -   Vederea, observarea si concentrarea asupra pericolelor actuale sau potentiale.

  -   Pregatirea mentala pentru efectuarea unei curse, conduita fizica si psihica a conducatorului auto.

  -   Stapanirea tehnicilor de conducere necesare pentru a evita o situatie periculoasa sau de a limita consecintele unei astfel de situatii pe cale sa se produca.

1.   Vederea

   Cel mai important simt folosit in conducere este vazul; prin intermediul acestuia soferul receptioneaza aproximativ 90% din informatiile privind traficul rutier.

   O vedere buna permite.

  -   distingerea formelor si detaliilor.

  -   perceptia globala.

  -   evaluarea distantelor si vitezelor.

  -   evaluarea culorilor.

   Ce trebuie sa stii despre vigilenta vizuala − reguli

1. − Regula celor 15 secunde: priveste departe inaintea vehiculului pe care il conduci astfel incat sa stii ce se petrece intre vehiculul dvs si un reper fix, la are nu trebuie sa ajungeti in mai putin de 15 secunde. Astfel poti dispune de timp pentru a reactiona la situatiile aparute in trafic.

   Cum deprind aceasta regula?
  Simplu :
      a . alege un reper fix inaintea vehiculului ( indicator, borna kilometrica, copac etc )
      b . incepe sa numeri: o mie unu, o mie doi etc.
      c . daca ajungi cu vehiculul la reperul ales in mai putin de 15 secunde atunci privirea ta este indreptata prea aproape in fata vehiculului. Este posibil ca o situatie neasteptata din trafic sa te surprinda datorita intarzierii cu care o percepi !

2. − Pastreaza o imagine globala a situatiei: intotdeauna trebuie sa stii ce se petrece in fata si in spatele tau, dar si in partile laterale ale vehiculului condus.

   Pentru aceasta trebuie sa observati in fata, respectand regula 1, dar si in partile laterale ale vehiculului, utilizand vederea periferica, precum si ceea ce se intampla in spatele vehiculului, utilizand oglinzile retrovizoare. În localitate puteti pastra un interval de 4 - 6 secunde fata de vehiculul ce va precede; acest interval permite pastrarea imaginii globale, dar si supravegherea vehiculului care ruleaza in fata dvs. Atentie la unghiurile moarte!

3. − Mentine ochii in miscare; exista o stransa legatura intre miscarea oculara si producerea accidentelor rutiere. Privirea fixa elimina posibilitatea de a vedea zonele exterioare, limitrofe ale vehiculului. Ochii trebuie sa se miste la fiecare 2 secunde. În oglinzile retrovizoare trebuie privit o data la 4,5 secunde.

4. − Pastreaza o solutie de rezerva; trebuie sa aveti intotdeauna o solutie pregatita pentru rezolvarea unei situatii din trafic. Nu puteti presupune doar ca ceilalti (pietoni, conducatori de vehicule) vor contribui si ei la rezolvarea situatiei. Luati masuri de precautie! Aveti la indemana doua solutii: modificarea directiei sau modificarea vitezei: in oricare dintre acestea trebuie avut in vedere iesirea cu minimum de consecinte dintr-o situatie periculoasa

5. − Fii vizibil; pentru ca ceilalti sa va vada trebuie sa comunicati; nu presupuneti ca ceilalti v-au vazut! Folositi claxonul, luminile indicatoare de directie, flash-urile, schimbati usor pozitia vehiculului. Asigurati-va ca mesajul pe care vreti sa-l transmiteti este unul univoc si a fost receptat de cel caruia il adresati!

2. Pregatirea mentala si fizica

   Conducatorul auto trebuie sa posede, pe langa cunostintele teoretice li practice, o anumita conduita in conducerea vehiculelor pe drumul public; i se cere sa posede a anumita conditie fizica si psihica necesare pentru a nu savarsi un eveniment rutier sau pentru a iesi cu minim de consecinte dintr-o situatie periculoasa.

   - Oboseala constituie unul dintre factorii care genereaza accidente rutiere; ea este deseori ignorata, multi soferi considerand ca o cafea, un energizant, spalatul pe fata, pot inlocui odihna. Soferii trebuie sa cunoasca semnele oboselii si riscurile scaderii vigilentei

   - Alcoolul afecteaza perceptia, gandirea si reflexele conducatorului auto. Cercetarile au arata ca de la 0,3 ‰ debuteaza riscul producerii unui accident (aprox. o bere sau un pahar cu vin); la 0,8 ‰ riscul este multiplicat de 10 ori iar la 1,2 ‰ riscul producerii unui accident se multiplica de 35 de ori.

Principalele efecte ale alcoolului sunt:

  -   scade nivelul concentrarii;

  -   reduce campul vizual;

  -   mareste timpul de reactie;

  -   diminueaza precizia gesturilor, reflexele scad;

  -   euforie, agresivitate sau emotivitate;

    Medicamentele   din grupa celor psihotrope influenteaza negativ capacitatea de a conduce. Exista aproximativ 1000 de medicamente cu asemenea influenta − sedative, tranchilizante, antiseptice, microrelaxante, analgezice etc. Acestea pot genera somnolenta, astenie, scad capacitatea de concentrare, diminueaza performantele, induc tulburari in comportament si coordonarea miscarilor, reduc precizia si atentia.     Unghiul mort