Masajul cardiac extern

AutoStonny


Masajul cardiac extern

      Urmareste reanimarea batailor cardiace in cazul in care inima a incetat sa mai bata.

  Metoda consta din aplicarea unor presiuni ritmice asupra inimii, prin intermediul custii toracice.

  Accidentatul este culcat pe spate, pe un plan tare, cu capul mai jos decat restul corpului.

  Salvatorul isi asaza palmele suprapuse pe locul corespunzator inimii in cusca toracica, adica in stanga extremitatii de jos a sternului (osul pieptului).

  Palmele salvatorului vor exercita presiuni ritmice, astfel incat toracele victimei sa fie turtit cu 3 - 4 cm, intr-un ritm de 60 apasari pe minut.

  Compresiunile si decompresiunile ritmice indeplinesc functia de pompare a sangelui in vasele sanguine.

  In mod obisnuit, in scurta vreme dupa aplicarea masajului, inima isi reia activitatea spontana. Reluarea activitatii se poate observa dupa reaparitia pulsului si colorarea pielii si mucoaselor. Accidentatul isi capata cunostinta, iar reflexele reapar.

  In cazul unui stop cardio-respirator. este necesar sa se execute concomitent si respiratia artificiala si masajul cardiac extern.

  In aceasta situatie este necesara prezenta a doi salvatori care sa execute concomitent manevrele. Alternarea miscarilor va fi urmatoarea: la patru compresiuni de masaj cardiac - o insuflare de aer.

  In eventualitatea ca nu exista decat un singur salvator, acesta va efectua, in ritmul amintit mai sus, ambele manevre.

ATENTIE

      La copii, compresiunile pentru masajul cardiac extern se vor face cu doua degete si cu blandete.
Oprirea hemoragiilor

    Scurgerea sangelui in afara vaselor sanguine se numeste hemoragie. Se pot deosebi mai multe tipuri de hemoragii:

      Hemoragiile externe - in care sangele se scurge in afara organismului datorita sectionarii unor vase de sange. In functie de vasele sectionate deosebim: - Hemoragii arteriale, in care sangele, de culoare rosu aprins, tasneste intr-un jet sacadat, in acelasi ritm cu pulsatiile inimii; - Hemoragii venoase, in care sangele, avand o culoare rosu-inchis, curge lin continuu;.     Vezi pagina:Pansarea ranilor

    De modul in care am facut primul pansament depinde modul de vindecare al ranii.

    Controlul ranii. Ranitul va fi dezbracat sau se va recurge la taierea hainelor in zona ranii pentru a se putea aprecia locul unde se afla rana, intinderea si aspectul ei.

    Curatirea ranii. In rana pot ramane deseori corpuri straine (pamant, nisip, bucatele de stofa, cioburi) ce trebuie inlaturate cu ajutorul unei pense sterile.     Vezi pagina:Imobilizarea fracturilor

    Fracturile sunt ruperi totale sau partiale ale unui os, determinate de cauze accidentale.

    Frecvent se rup oasele lungi ale membrelor, fracturile aparand cand osul este bolnav, sau la batrani, la care oasele sunt rarefiate.      Vezi pagina:

    Durerea locala care apare brusc, in momentul accidentului, este situata exact la locul fracturii, se exagereaza prin apasarea focarului de fractura si se diminueaza dupa imobilizarea corecta;