Primul ajutor
Pansarea ranilor

        De modul in care am facut primul pansament depinde modul de vindecare al ranii.

Pentru tratarea locala a unei rani se vor intreprinde urmatoarele actiuni:

    Spalarea mainilor si asigurarea pe cat posibil a sterilizarii instrumentelor;

    Oprirea hemoragiei cu ajutorul mijloacelor cunoscute - garou, comprese sterile - in functie de intensitatea si locul hemoragiei.

    Controlul ranii. Ranitul va fi dezbracat sau se va recurge la taierea hainelor in zona ranii pentru a se putea aprecia locul unde se afla rana, intinderea si aspectul ei.

    Curatirea ranii. In rana pot ramane deseori corpuri straine (pamant, nisip, bucatele de stofa, cioburi) ce trebuie inlaturate cu ajutorul unei pense sterile.

Cea mai buna curatire a plagii se realizeaza turnand apa oxigenata, solutie 3%. In spuma ce se ridica, se antreneaza majoritatea corpuri straine ce se gasesc in plaga.

    Spalarea si aseptizarea ranii si a zonei adiacente. O regula esentiala este de a nu lucra dinspre zonele vecine, spre rana, pentru a nu aduce microbii de pe pielea intacta in plaga.

Rana se spala cu o solutie de apa oxigenata 3% sau solutie de rivanol 1 % .

Spalarea se va face folosind o bucata de tifon prinsa intr-o pensa sterila.

Dupa ce se spala rana, se trece la spalarea pielii din jur. Se face apoi o dezinfectie a pielii, prin badijonare cu tinctura de iod sau alcool.

Atentie: Niciodata nu se da cu tinctura de iod pe rana!

    Executarea pansamentului.

- Faza 1. Daca avem la indemana praf de sulfamida sau Saprosan, se poate presara pe plaga. In lipsa lui este de preferat sa nu punem nimic pe rana. in nici un caz nu vom pune ulei sau alte grasimi, deoarece acestea pot fi daunatoare.
- Faza 2. Aplicarea peste rana a catorva comprese sterile, in asa fel incat rana sa fie acoperita. Daca nu dispunem de comprese sterile putem folosi bucati de carpa curata.
- Faza 3. Peste compresele sterile punem un strat de vata.
- Faza 4. Bandajarea. Trebuie sa respecte urmatoarele reguli: sa fie facuta cu miscari usoare, fara a provoca dureri; bandajul sa acopere in intregime si uniform rana si circa 15 cm adiacenti; sa nu aiba excesiv de multe straturi de fasa; sa nu fie prea strans pentru a nu stanjeni circulatia sangelui in zona afectata; sa nu incomodeze ranitul.


Daca plaga este mare, trebuie ca accidentatul sa fie transportat pe targa pana la locul acordarii unui tratament medical de specialitate.
Primul ajutor
Respiratia artificiala
     Accidentatul sta intins pe spate, cu fata in sus.
     Se controleaza caile respiratorii superioare pentru a avea siguranta ca nu sunt blocate cu sange, secretii, noroi sau alti corpi straini. In cazul infundarii lor, se recurge la desfundarea lor cu ajutorul degetelor. Salvatorul se aseaza in genunchi, langa capul victimei.
Vezi pagina
Masajul cardiac extern
     Urmareste reanimarea batailor cardiace in cazul in care inima a incetat sa mai bata.
     In mod obisnuit, in scurta vreme dupa aplicarea masajului, inima isi reia activitatea spontana. Reluarea activitatii se poate observa dupa reaparitia pulsului si colorarea pielii si mucoaselor. Accidentatul isi capata cunostinta, iar reflexele reapar.
Vezi pagina
Oprirea hemoragiilor
     Scurgerea sangelui in afara vaselor sanguine se numeste hemoragie. Se pot deosebi mai multe tipuri de hemoragii:
    Hemoragiile externe - in care sangele se scurge in afara organismului datorita sectionarii unor vase de sange. In functie de vasele sectionate deosebim: - Hemoragii arteriale, in care sangele, de culoare rosu aprins, tasneste intr-un jet sacadat, in acelasi ritm cu pulsatiile inimii; - Hemoragii venoase, in care sangele, avand o culoare rosu-inchis, curge lin continuu;.
Vezi pagina
Imobilizarea fracturilor
     Fracturile sunt ruperi totale sau partiale ale unui os, determinate de cauze accidentale.
Frecvent se rup oasele lungi ale membrelor, fracturile aparand cand osul este bolnav, sau la batrani, la care oasele sunt rarefiate.
Durerea locala care apare brusc, in momentul accidentului, este situata exact la locul fracturii, se exagereaza prin apasarea focarului de fractura si se diminueaza dupa imobilizarea corecta;
Vezi pagina
Transportul
     Ridicarea, deplasarea, urcarea in 'Ambulanta' si transportul accidentatilor au o importanta deosebita.
Multe complicatii pot aparea tocmai din cauza unor greseli comise cu ocazia ridicarii si transportului, mai ales in cazul politraumatizatilor si marilor traumatizati.
In timpul mobilizarii, victima accidentului rutier trebuie manevrata cu atentie si blandete. Geamatul victimei trebuie sa opreasca manevrele si gesturile care le determina.
Vezi pagina
Noua legislatie rutiera 2012
     Noul Cod Rutier
     Raspunderea contraventionala
     Lista amenzilor conform noului Cod Rutier din Romania
Vezi pagina
Intersectiile
Intersectii nedirijate      INTERSECTIA este - orice incrucisare , jonctiune sau bifurcare de drumuri , inclusiv spatiile formate de acestea..
     La apropierea de o intersectie conducatorul de vehicul trebuie sa circule cu o viteza care sa ii permita oprirea , pentru a acorda prioritate de trecere participantilor la trafic care au aceste drept.

    Intr-o intersectie cu centru imaginar schimbarea directiei de mers la stanga se face prin ocolirea centrului imaginar al intersectiei prin dreapta .
Exceptii :      Prin exceptie de la regula de mai sus ocolirea centrului imaginar al intersectiei se va face prin stanga acestuia atunci cand :

Vezi pagina


Oprirea interzisa   Circulatia pe autostrada   Obligatii la calea ferata   Puncte de amenda   Depasirea se interzice

Infractiuni si pedepse   Prioritatea de dreapta   Obligatii in caz de accident   Circulatia pe benzi   Examen traseu   Cedeaza trecerea

Raspunderea contraventionala   Indicatoare de interzicere   Viteza in localitati


SUS
 

 

Brazilia Moldova Italia America Rusia Franta Belgia Grecia Germania Ukraina Spania Anglia Suedia
Scoala de soferi Bucuresti
Cafenea
Photoshop
Link
Diverse