Pansarea ranilor

AutoStonny


Pansarea ranilor

        De modul in care am facut primul pansament depinde modul de vindecare al ranii.

Pentru tratarea locala a unei rani se vor intreprinde urmatoarele actiuni:

    » Spalarea mainilor si asigurarea pe cat posibil a sterilizarii instrumentelor;

    » Oprirea hemoragieicu ajutorul mijloacelor cunoscute - garou, comprese sterile - in functie de intensitatea si locul hemoragiei.

    » Controlul ranii. Ranitul va fi dezbracat sau se va recurge la taierea hainelor in zona ranii pentru a se putea aprecia locul unde se afla rana, intinderea si aspectul ei.

    » Curatirea ranii. In rana pot ramane deseori corpuri straine (pamant, nisip, bucatele de stofa, cioburi) ce trebuie inlaturate cu ajutorul unei pense sterile.

Cea mai buna curatire a plagii se realizeaza turnand apa oxigenata, solutie 3%. In spuma ce se ridica, se antreneaza majoritatea corpuri straine ce se gasesc in plaga.

    » Spalarea si aseptizarea ranii si a zonei adiacente. O regula esentiala este de a nu lucra dinspre zonele vecine, spre rana, pentru a nu aduce microbii de pe pielea intacta in plaga.

Rana se spala cu o solutie de apa oxigenata 3% sau solutie de rivanol 1 % .

Spalarea se va face folosind o bucata de tifon prinsa intr-o pensa sterila.

Dupa ce se spala rana, se trece la spalarea pielii din jur. Se face apoi o dezinfectie a pielii, prin badijonare cu tinctura de iod sau alcool.

Atentie:

  Niciodata nu se da cu tinctura de iod pe rana!

    » Executarea pansamentului.

- Faza 1. Daca avem la indemana praf de sulfamida sau Saprosan, se poate presara pe plaga. In lipsa lui este de preferat sa nu punem nimic pe rana. in nici un caz nu vom pune ulei sau alte grasimi, deoarece acestea pot fi daunatoare.
- Faza 2. Aplicarea peste rana a catorva comprese sterile, in asa fel incat rana sa fie acoperita. Daca nu dispunem de comprese sterile putem folosi bucati de carpa curata.
- Faza 3. Peste compresele sterile punem un strat de vata.
- Faza 4. Bandajarea. Trebuie sa respecte urmatoarele reguli: sa fie facuta cu miscari usoare, fara a provoca dureri; bandajul sa acopere in intregime si uniform rana si circa 15 cm adiacenti; sa nu aiba excesiv de multe straturi de fasa; sa nu fie prea strans pentru a nu stanjeni circulatia sangelui in zona afectata; sa nu incomodeze ranitul.


 Daca plaga este mare, trebuie ca accidentatul sa fie transportat pe targa pana la locul acordarii unui tratament medical de specialitate.Imobilizarea fracturilor

    Fracturile sunt ruperi totale sau partiale ale unui os, determinate de cauze accidentale.

    Frecvent se rup oasele lungi ale membrelor, fracturile aparand cand osul este bolnav, sau la batrani, la care oasele sunt rarefiate.

    Durerea locala care apare brusc, in momentul accidentului, este situata exact la locul fracturii, se exagereaza prin apasarea focarului de fractura si se diminueaza dupa imobilizarea corecta;    Vezi pagina:
Oprirea hemoragiilor

    Scurgerea sangelui in afara vaselor sanguine se numeste hemoragie. Se pot deosebi mai multe tipuri de hemoragii:

      Hemoragiile externe - in care sangele se scurge in afara organismului datorita sectionarii unor vase de sange. In functie de vasele sectionate deosebim: - Hemoragii arteriale, in care sangele, de culoare rosu aprins, tasneste intr-un jet sacadat, in acelasi ritm cu pulsatiile inimii; - Hemoragii venoase, in care sangele, avand o culoare rosu-inchis, curge lin continuu;.   Vezi pagina:
Masajul cardiac extern

      Urmareste reanimarea batailor cardiace in cazul in care inima a incetat sa mai bata.

  Metoda consta din aplicarea unor presiuni ritmice asupra inimii, prin intermediul custii toracice.
   Vezi pagina: