Respiratia artificiala

AutoStonny


Respiratia artificiala

Respiratia artificiala   urmareste redresarea schimburilor de aer de la nivelul plamanilor.

  Metoda cea mai eficace este "gura-la-gura". Avantajul acestei metode consta in faptul ca nu necesita echipament special si nici manevre obositoare.

  Accidentatul sta intins pe spate, cu fata in sus.

  Se controleaza caile respiratorii superioare pentru a avea siguranta ca nu sunt blocate cu sange, secretii, noroi sau alti corpi straini. In cazul infundarii lor, se recurge la desfundarea lor cu ajutorul degetelor. Salvatorul se aseaza in genunchi, langa capul victimei.

  Se trece mana stanga pe sub ceafa accidentatului si se impinge in sus, astfel incat sa se asigure o extensie a cefei.
Aceasta manevra asigura eliberarea cailor respiratorii superioare acoperite de limba, stiut fiind ca, la accidentatii care si-au pierdut cunostinta, limba cade in fundul gatului.

  Dupa aceste manevre de pregatire, salvatorul trage aer in piept si, aplicandu-si gura pe gura deschisa a accidentatului, insufla aerul din plamanii sai in cei ai victimei. In tot acest timp, narile accidentatului trebuie astupate cu ajutorul celeilalte maini, pentru a impiedica refularea aerului.

  In timpul manevrei se va controla eficacitatea manevrei, urmarindu-se umflarea abdomenului cu aerul insuflat.

  Dupa fiecare insuflare, in timp ce salvatorul inspira, se vor lasa libere gura si nasul accidentatului. In acest fel aerul introdus in plamanii victimei este eliberat datorita elasticitatii custii toracice.

  Ritmul de insuflare va fi de 10 -16 cicluri pe minut si va fi mentinut pana cand victima incepe sa respire autonom.

  Daca victima are gura inclestata, se poate recurge la respiratia "gura-la-nas".

    In cazul unui stop cardio-respirator este necesar sa se execute concomitent si respiratia artificiala si masajul cardiac extern.     Vezi pagina:

  In aceasta situatie este necesara prezenta a doi salvatori care sa execute concomitent manevrele.

  Alternarea miscarilor va fi urmatoarea: la patru compresiuni de masaj cardiac - o insuflare de aer. In eventualitatea ca nu exista decat un singur salvator, acesta va efectua, in ritmul amintit mai sus, ambele manevre.Oprirea hemoragiilor

    Scurgerea sangelui in afara vaselor sanguine se numeste hemoragie. Se pot deosebi mai multe tipuri de hemoragii:


      Hemoragiile externe - in care sangele se scurge in afara organismului datorita sectionarii unor vase de sange. In functie de vasele sectionate deosebim: - Hemoragii arteriale, in care sangele, de culoare rosu aprins, tasneste intr-un jet sacadat, in acelasi ritm cu pulsatiile inimii; - Hemoragii venoase, in care sangele, avand o culoare rosu-inchis, curge lin continuu;.   Vezi pagina:Pansarea ranilor

    De modul in care am facut primul pansament depinde modul de vindecare al ranii.


    Controlul ranii. Ranitul va fi dezbracat sau se va recurge la taierea hainelor in zona ranii pentru a se putea aprecia locul unde se afla rana, intinderea si aspectul ei.

    Curatirea ranii. In rana pot ramane deseori corpuri straine (pamant, nisip, bucatele de stofa, cioburi) ce trebuie inlaturate cu ajutorul unei pense sterile.     Vezi pagina:Imobilizarea fracturilor

    Fracturile sunt ruperi totale sau partiale ale unui os, determinate de cauze accidentale.


    Frecvent se rup oasele lungi ale membrelor, fracturile aparand cand osul este bolnav, sau la batrani, la care oasele sunt rarefiate.

    Durerea locala care apare brusc, in momentul accidentului, este situata exact la locul fracturii, se exagereaza prin apasarea focarului de fractura si se diminueaza dupa imobilizarea corecta;    Vezi pagina: